20 July 2011

1st solid foof humaira

humaira: dah sebulan basi citer ni mama....humaira dah 7 bulan..dah besa la.

mama:tak pe.mama nak citer jugak.

sehari selepas birthmonth humaira(belasah je la)yang ke 6bulan papa excited tanye mama.humaira dah boleh makan kan?..yup,mama cakap humaira dah boleh makan...mama pon cepat-cepat rebus beras.sebenarnye mama pon ecxited jugak....in the making bubur humaira,papa ulang alik dari hall ke dapor...intai-intai bubur dah masak ke...humaira pon terjerit-jerit tak sabar...pecah je beras trus mama blender dan tapis kasi cair..mummy humaira pesan,mula2 ni kasi cair macam air..takut perut humaira terkejut.papa komplen cair sangat bubur tu...mama campur plak fresh breastmilk mama..bertambah cair la...mama bagitau papa,nak humaira sembelit ke nak bubur pekat????


belasah je ape mangkuk ape cawan ape sudu..


mama dah pegang2 dah baby feeding bowl cup n spoon kat manjaku..tapi mama tak beli rupenye..
guna mangkuk kaca baru dewasa kan mama

shedap betul mama..sampai sudu ni pon humaira nak gigit
dah lama air liur humaira melelh nak makan,sakit-sakit bibir humaira sebab ketap-ketap..hari ni baru mama kasi makan.


cubit nak!tengok2 humaira cekci ni

papa yang suapkan.mama pegang humaira...kita bersederhana je la sayang...kusi2 tinggi tu takde pon takpe..humaira sonok beriba ngn mama..
petua mandikan baby

masa mandikan baby mesti riso kalo air masuk dalam telinga baby..so petua dari mak,masa jiruskan air ke kepala baby,tutup lubang telinga dengan jari ibu/atok/wan/nekwan yg mandikan baby.


selamat mencuba


masa ni humaira 5 bulan.da boleh bersandar macam orang kaya

posisi tido bayi

2 malam lepas mama tidokan humaira di tepi sebelah kiri.automatik humaira mengiring ke kanan mengadap mama..rase tak selesa mama alihkan humaira di tengah antara mama dan papa.so humaira berada di sebelah kanan mama.dengan tak di sangka humaira alihkan badan mengiring ke kiri mengadap mama...

mama bagitau papa,papa cakap itulah kuasa ibu.dalam tido pon humaira masih boleh 'nampak' mama kan..
mama nak test humaira,so mama tukar semula posisi mula2 tadi,humaira di kiri mama...terkedu mama,humaira mengiring ke kanan mengadap mama..

baby,mama love humaira sangat-sangat.

humaira 4 bulan